Almanya duyurdu: Ukrayna’ya çağdaş hava savunma ve radar sistemi tedarik edilecek

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Federal Mecliste devam eden bütçe görüşmeleri kapsamında Genel Heyette konuştu.

Olaf Scholz, Almanya’nın Ukrayna’yı sahip olduğu tüm imkanlarla desteklemeyi sürdüreceğini söz ederek, “(Rusya Devlet Lideri Vladimir) Putin, amaçlarına ulaşmamalı” dedi.

Scholz, ülkesinin finansal ve ekonomik olarak desteklediği Ukrayna’ya silah da verdiğini vurgulayarak, hükümetin artık sahip olduğu en çağdaş hava savunma sistemi Iris-T‘yi Ukrayna’ya sağlamaya karar verdiğini açıkladı.

Scholz ayrıyeten, “Böylelikle Ukrayna’yı Rus hava hücumlarına karşı büyük bir kenti koruyabileceği duruma getiriyoruz” dedi.

‘MODERN RADAR SİSTEMLERİ DE TEDARİK EDİLECEK’

Olaf Scholz, Ukrayna’ya çağdaş radar sistemi de vereceklerini aktararak, Hollanda ile en çağdaş obüsleri de Ukrayna’ya temin edeceklerini lisana getirdi.

Scholz, Almanya’nın Ukrayna’ya silah ve mühimmat vermediğine ait tenkitlere karşı çıkarak, savaşın başlamasından çabucak sonra o devirde Ukrayna’nın acil muhtaçlık duyduğu hava ve tank savar füzeleri verdikleri, daha sonra 15 milyon mermi, 100 bin el bombası, 5 binin üzerinde tanksavar mayın, kapsamlı patlayıcı husus, makinalı tüfek ile öteki teçhizat ve gereç sağlandığı bilgisini paylaştı.

Scholz ayrıyeten, Ukrayna hükümetinin “Gepard” tipi tankın alınması için Alman savunma endüstrisiyle de muahede imzaladığını hatırlattı.

‘HEDEFİMİZ PUTİN’İN KAZANMAMASI’

Olaf Scholz, Rusya Devlet Lideri Putin’in savaşı kazanmaması gerektiğini yineleyerek, “Savaşın maksatları hakkında tartışmalar yapılıyor. Bizim maksadımız, Putin’in kazanmaması. Bizim amacımız, Ukrayna’nın kendisini savunabilmesi ve böylece başarılı olması” diye konuştu.

Scholz, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımları da savunarak, “Bunlar geniş kapsamlı ve tesirli yaptırımlardır. Putin, bunu beklemiyordu” dedi.